fallback

Credit Suisse ще емитира условно конвертируеми облигации за 6,2 млрд. долара

Швейцарската банка е принудена от местния регулатор да прибегне към този инструмент, за да удовлетвори повишените капиталови изисквания

12:18 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарската банка Credit Suisse ще емитира условно конвертируеми облигации за 6,2 млрд. долара, за да удовлетвори повишените местни капиталови изисквания, съобщава Ройтерс.

Според новите изисквания двете най-големи швейцарски банки UBS и Credit Suisse трябва да емитират облигации, които се конвертират в акции при определени условия.

Макар швейцарските регулатори да гледат на тези емисии като на добър инструмент за предотвратяване на спасителни операции спрямо големите финансови институции от страна на правителството по време на криза, някои банкери изразяват съмнения относно възможността за създаване на пазар за тях.

„Осъществяването на транзакция от такъв мащаб подкрепя убеждението ни, че условният капитал може да бъде съществен източник на финансиране за банките“, казва главният изпълнителен директор на Credit Suisse Брейди Дуган.

„Ние смятаме, че тази сделка ще разсее опасенията относно привлекателността на тези инструменти за инвеститорите“, посочва той.

Два крупни инвеститора от Близкия изток - Qatar Holding LLC и The Olayan Group, ще поемат облигациите, които ще започнат да бъдат изплащани не по-рано от 2013.

Инструментите ще бъдат емитирани в замяна на хибриден капитал с по-висок купон, издаден през 2008, понастоящем притежаван от въпросните инвеститори.

"С размяната ще удовлетворим половината от изискването за условен капитал, наложено от швейцарския финансов регулатор FINMA", изтъква Дуган.

Облигациите ще бъдат конвертирани в обикновени акции на Credit Suisse, ако първичната капиталова адекватност на банката падне под 7%.

Те ще бъдат конвертирани и ако FINMA определи, че Credit Suisse има нужда от държавна подкрепа, за да избегне неплатежоспособност или други подобни обстоятелства.

По оценки на рейтинговата агенция S&P банките по света може да се наложи да емитират до 1 трлн. долара условно конвертируеми облигации през следващите 5-10 години, за да затвърдят инвеститорската си база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
fallback