fallback

Разпродажби в края на сесията потопиха европейските индекси

Инвеститорите се оказаха разочаровани от резултатите на големи европейски компании като Sanofi-Aventis и Peugeot Citroen

19:48 | 09.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа записаха негативна сесия днес, като в края на търговията се стигна до по-масирани разпродажби. За това допринесе червеният старт на сесията на Wall Street.

Днес регионалният индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,4 на сто до 287,35 пункта. Понижението дойде след постигнатото в понеделник най-високо от септември 2008 година ниво, пише MarketWatch.

„Това е пауза за поемане на дъх, след като стигнахме прекалено високо за много кратък период”, завявява Джошуа Реймънд от City Index в Лондон. „Трейдърите си търсят извинение, за да приберат част от печалбите си”, смята той.

Днес френският индекс CAC 40 се понижи с 0,43 на сто до 4 091 пункта. Под силен натиск попаднаха акциите на Peugeot, които след предадения днес отчет изгубиха 4,5 на сто от стойността си. Книжата на Renault пък отстъпиха с 1,7 на сто.

Разочароващ се оказа и отчетът на Sanofi-Aventis, като акциите на компанията поевтиняха с 1,6 на сто. Това се случи заради изразените очаквания за спад на печалбата с между 5 и 10 на сто.

На Острова FTSE 100 се понижи с 0,64 на сто до 6 052 пункта. В центъра на вниманието попаднаха акциите на борсата в Лондон, които поскъпнаха с 3,7 на сто след новината, че London Stock Exchange ще придобие канадския борсов оператор TMX Group.

В Германия DAX се смъкна с минималните 0,03 на сто до 7 321 пункта. Акциите на Deutsche Boerse бяха спрени от търговия при повишение от 1,6 на сто, след като се появи информация, че операторът ще се слее с NYSE Euronext.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още