fallback

Великобритания увеличава данъка върху банките

Банките на Острова са в по-добро състояние от очакваното, затова няма да бъде въведена обявената по-рано по-ниска ставка за тази година

15:44 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Британското правителство ще увеличи данъка върху дейността на банките до 2,5 млрд. паунда (близо 3 млрд. евро) тази година, което е увеличение спрямо първоначалните планове с 800 млн. паунда, предаде ВВС.

Финансовият министър Джордж Озбърн е посочил, че данъкът е предложен, преди банките да обявят бонусните си схеми.

В същото време все още не са приключили преговорите по споразумение между държавата и банките за увеличаване на кредитите за бизнеса и ограничаване на бонусите.

Ако бъде подписано, споразумението ще включва ангажимент от страна на банките да осигурят на разположение на бизнеса кредити за общо 190 млрд. паунда. Така се предвижда да се осигурят средства за развитие на средния бизнес в икономически по-изостанали райони на страната.

Според източници на ВВС ръководителите на HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) и Lloyds ще разговарят днес, за да решат дали да продължат преговорите.

Първоначално Озбърн беше обявил, че новият банков данък ще бъде въведен постепенно, като през 2011 г. ставката му трябваше да бъде по-ниска. Финансовият министър обаче е посочил, че по негова оценка банките са в по-добра форма, отколкото е смятал преди два месеца, когато е обявил идеята си за по-ниска ставка през тази година.

От коалиционното правителство подчертават, че данъкът върху балансите на банките е по-добър начин компаниите да допринесат за справянето с бюджетния дефицит, отколкото да се удължи данъкът върху бонусите, наложен от предишното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още