fallback

Герхард Шрьодер разкритикува Меркел за действията спрямо Гърция

Трябвало е да се реагира превантивно, а не когато кризата вече е била неизбежна, смята бившият канцлер

11:37 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е критикувал Ангела Меркел, че е трябвало да реагира по-рано на задаващата се криза в Гърция, съобщава в. "Етнос".

Гърция трябваше да бъде подпомогната по-рано, тъй като бе ясно, че ще има нужда от финансиране, казал Шрьодер в интервю за немския вестник Handelsblatt, като упрекнал Ангела Меркел за това, че не е реагирала навреме и е оставила шест седмици нещата да се проточат.

Това сега е дългова криза в някои държави, а в други това е проблем на конкурентноспобността, казал бившият германски канцлер, като се застъпил за емитирането на еврооблигации и за увеличаване на средствата в европейския фонд за подкрепа.

Той обвинил още Берлин за това, че действа под натиск.

На въпрос защо неговото правителство навремето се е съгласило с членството на Гърция в еврозоната, след като статистическите й данни са били фалшиви, Шрьодер казал: "не бихме могли да твърдим, че данните не са отговаряли на истината, гърците вероятно са ги фалшифицирали, но ние се позовахме на данните на Европейската комисия, не можех да кажа на гръцкия премиер, че ни заблуждава".

Изследване на центъра за икономически изследвания във Франкфурт показва, че банкери, финансисти и експерти от борсовия пазар смятат, че емитирането на еврооблигации ще е неизбежно, макар че са против него, пише още в. "Етнос".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още