fallback

Страхове от инфлация понижиха европейските акции

За спадовете допринесоха и лошите резултати на Royal Dutch Shell и Santander

19:29 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент се понижиха в днешната сесия, засегнати от лошите резултати на Royal Dutch Shell и Santander, но някои икономически данни от САЩ помогнаха за намаляване на загубите, предава Ройтерс.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, отстъпи с 0,1% до 1 161 пункта, след като по време на търговията бе паднал до 1 155 пункта.

Смекченият тон на ЕЦБ относно лихвите, заедно с намалелите молби за помощи срещу безработица в САЩ задържаха индекса без изменение в ранния следобед, преди оптимистичните данни за щатския сектор на услугите да го пратят отново на червено, заради страховете от инфлация, които породиха.

Британският FTSE 100 се понижи с 0,3% до 5 983 пункта, германският DAX прибави 0,1% до 7 194 пункта, а френският CAC 40 спадна с 0,7% до 4 037 пункта.

Royal Dutch Shell загуби 3%, след като резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2010 не оправдаха очакванията, а испанската банкова група Santander се понижи с 1,7%, заради спада в цените на имотите в страната.

Седмичните данни за новите молби за помощи при безработица в САЩ показаха, че те са намалели с 42 хил. до 415 хил. в рамките на предишната седмица. Очакванията бяха броят им да възлезе на 420 хил.

Индексът на бизнес активността в щатския сектор на услугите е нараснал до 59,4 пункта през януари от 57,1 през декември. Стойност над 50 е знак за подобряване на условията в сектора.

”През последните няколко дни видяхме поредица от проучвания, сочещи доста отчетлив ценови натиск в началото на годината, и това бе последното от тях”, констатира Стивън Грийн, икономист в HSBC.

„Фактът, че инфлацията се проявява в сектора на услугите, както и в промишлеността, вероятно означава, че нейното влияние върху икономиката е по-широко”, посочва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 20.08.22 г.
fallback