fallback

ЕП отхвърли кандидатурите за ръководители на новите европейски регулатори

Евродепутати дори отправиха обвинения, че нарочно са избрани слаби кандидати, така че да имат възможно най-малко влияние

15:58 | 02.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският парламент отхвърли във вторник предложенията за ръководители на новосъздадените три европейски финансови регулатора с мотива, че кандидатите нито са квалифицирани, нито достатъчно влиятелни за постовете, предаде EurActiv.

"Тези хора трябва да са компетентни, независими и най-вече да имат собствена позиция по отношение на страните членки, за да изпълняват задълженията си съгласно гласуваните регулации", е посочил евродепутатът Свен Гиголд след изслушването в парламента на тримата кандидати.

"За съжаление до момента изпълнението на процедурата за подбор е под необходимото ниво и комисията по икономическите и монетарните въпроси към Европейския парламент е сигнализирала за това в различни случаи", добавя председателят на комисията Шарън Боулс.

Френският евродепутат Жан-Пол Гозе, наблюдавал създаването на Европейския банков регулатор, дори обвини отговорните европейски власти, че нарочно избира слаби кандидати, така че да имат възможно най-малко влияние.

Евродепутатите са подчертали, че самата процедура за набиране на кандидати има недостатъци, като заплатите например не са достатъчно конкурентни и в резултат на броят на кандидатурите е ограничен. Като грешка се отчита и възрастовото ограничение - до 60 години, и други.

Тримата кандидати са били избрани от Европейския съвет за системен риск, който контролира трите нови регулатора - Европейския банков регулатор, Европейския регулатор за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и Европейския регулатор за ценни книжа и пазари.

Евродепутатите са изпратили писмо до унгарското председателство на ЕС и до ЕК с искане за по-високи заплати, по-големи бюджети и повече служители на трите регулатора.

Тримата кандидати са Андреа Енриа от Италианската централна банка за председател на банковия надзор, холандецът Стивън Майоор за ръководител на регулатора за ценни книжа и пазари и португалецът Габриел Бернардино за председател на регулатора регулатор за застраховане и професионално пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:44 | 24.08.22 г.
fallback