fallback

ЕЦБ е спряла покупките на държавни облигации миналата седмица

Това се изтълкува като важен сигнал за отслабване на дълговата криза в еврозоната

20:20 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи днес, че през миналата седмица не е закупувала никакви държавни облигации на страни от еврозоната за първи път от октомври 2010 насам.

Съобщението се изтълкува като сигнал, че доверието на финансовите пазари към държавните ценни книжа (ДЦК) на периферните страни от еврозоната се възстановява и дълговата криза в Европа отслабва след временното й изостряне в началото на годината, предава AP.

В днешното си комюнике ЕЦБ посочва, че не е изкупувала никакви държавни облигации през седмицата, приключила на 28 януари. Общата сума на държавните облигации на страните от еврозоната, които ЕЦБ е придобила от началото на май 2010, е 76,5 млрд евро.

Преди две седмици ЕЦБ изля на пазара 2,3 млрд. евро при изкупуване ДЦК на задлъжнелите страни от еврозоната, с което спомага за понижението на лихвените им проценти.

Оттогава пазарите засилиха оптимизма си, че европейските политици най-сетне са овладели дълговата криза. Благодарение на това правителствата на някои периферни страни успяха да проведат поредица от успешни аукциони на ДЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още