fallback

Бизнес лидери предричат разпад на еврозоната

През следващите три години съществува вероятност за разпад на еврозоната, смятат 60% от участниците в проучване на RBC Capital Markets

19:12 | 31.01.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Голяма част от финансовите и бизнес лидери по света заявяват, че има шанс една или повече страни от еврозоната да напуснат валутния съюз през следващите три години, пише Financial Times.

Общо 85% от участвалите в проучване на RBC Capital Markets директори на компании от цял свят смятат, че това е вероятно да се случи, докато според 60% през следващите три години има вероятност за разпад на цялата еврозона.

Проучването, което е било проведено сред 461 изпълнителни директори на водещи компании, инвестиционни банки, хедж фондове и правителствени инвестиционни фондове в Европа, САЩ и Азия, разкрива дълбоките притеснения за бъдещето на еврозоната в светлината на усилията на европейските правителства да разрешат дълговите проблеми на някои страни от региона.

Във фокуса на изследването са страховете на бизнес елита за растящия публичен дълг в Европа и САЩ.

Други 46% от участниците заявяват, че дълговете на страната, в която развиват дейност, са нараснали до неустойчиви нива. Повече от 60% от американските и британските директори смятат, че това твърдение е вярно за собствените им правителства.

Изпълнителни директори от периферията на еврозоната – Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, се страхуват, че високата задлъжнялост в тези страни ще ограничи растежа им и ще се отрази негативно на бъдещето на еврозоната като цяло, защото по-бързото възстановяване на Германия - най-силната европейска икономика - ще изправи Европейската централна банка (ЕЦБ) пред дилемата дали да задържи лихвените проценти ниски и през следващите месеци или да ги повиши.

„Дълговете, тегнещи над определени страни, хвърлят сянка в мислите на корпоративните директори и инвеститорите“, казва Марк Харис, директор на Global Research в RBC Capital Markets.

Дори в страни, които са по-слабо засегнати от финансовата криза, почти всички мениджъри вярват, че правителствата ще имат известни проблеми с финансирането си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още