fallback

Меркел иска ЕС да последва Германия с мерки за съкращаване на разходите

Орязахме разходите и постигнахме растеж от 3,6% миналата година, казва германският канцлер

20:18 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Прекомерният държавен дълг е най-голямата заплаха за благоденствието в Европа, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, призовавайки другите страни от Европейския Съюз (ЕС) да последват примера на Берлин за строги икономии, предаде Ройтерс.

"Мерките за икономии и растежът не са противоположности", каза Меркел пред водещи бизнесмени и политици на тазгодишния Световен икономически форум в швейцарския ски курорт Давос.

"Критикувана бях и ми бе заявено, че Германия трябва да допринесе за растежа, и че ако затягаме финансите, то ще застрашим растежа. Само че ние имаме много интересен пример през последните две години. Орязахме разходите и постигнахме растеж от 3,6% миналата година", заяви Меркел.

Германският канцлер изрази безпокойство заради появилите се вече първи признаци на повторно съживяване на протекционизма след икономическата криза и призова за по-голяма политическа предприемчивост, за да бъде постигнато търговско споразумение тази година, допълвайки, че това би донесло икономически облаги за всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още