fallback

Трише: От глобална гледна точка Европа се справя по-добре в кризата от САЩ

Президентът на ЕЦБ подкрепи автоматичните санкции за страни с прекомерен бюджетен дефицит

09:14 | 28.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Жан-Клод Трише, Снимка: БТА

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише подкрепи необходимостта от автоматични санкции за страните от еврозоната, надвишили допустимите граници на бюджетния дефицит, предаде Франс прес.

Засега ЕС отхвърля подобна мярка, отбелязва агенцията.

На дебати по време на Световния икономически форум в Давос с участието на гръцкия премиер Георгиос Папандреу и британския вицепремиер Ник Глег Трише защити икономическите резултати в Европа, изтъквайки, че от глобална гледна точка еврозоната се справя по-добре от Съединените щати, където също в отделните щати има големи разлики по отношение на заетостта и растежа.

Той защити и резултатите на ЕЦБ, подчертавайки, че за 12 години тя е успяла да запази стабилността на цените, което е единствената й задача, до инфлация на средно равнище от 1,97 на сто или точно под определената препоръчителна граница.

В момента няма криза на еврото, но трябва да се подобри надзорът над него, заяви по-рано днес Трише пред журналисти в Давос.

Според него два елемента са от голямо значение за еврозоната: доброто поведение на всяка от страните членки и надзорът, който трябва да се подобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още