fallback

Повече пари и нови цели за ЕИБ одобри Европейският парламент

2 млрд. евро допълнително ще получи Европейската инвестиционна банка за финансиране на проекти за намаляване на щетите от климатичните промени в третия свят

16:05 | 27.01.11 г.

От: Никола Димитров

Европейската инвестиционна банка ще получи 2 млрд. евро допълнително, за да финансира проекти за намаляване на щетите от промените в климата в третия свят. Това стана ясно, след като днес Комисията по бюджети на Европейския парламент прие доклад за новия външен мандат на банката.

ЕИБ е единствената банкова институция, която е изцяло собственост на ЕС и която работи, както в страните членки, така и в държави, които се определят от страните членки. Външният мандат на банката, който се отнася до работата й извън ЕС, обаче изтича през октомври. Ето защо Брюксел подготвя нови приоритети, бюджет и условия за отпускането на кредити до 2013 г.

Според доклада, изготвен от Ивайло Калфин, зам.-шеф на бюджетната комисия, през следващите години ЕИБ трябва да се концентрира върху проекти, свързани с глобалното затопляне и на такива, изпълняващи целите на развитието.

По-специално, той предвижда ЕИБ да кредитира проекти в областта на транспорта, енергийната инфраструктура, водоснабдяването и канализацията, информационни и комуникационни технологии, образованието, здравеопазването и професионалното обучение, както и на подобряването на финансовите услуги за малкия и средния бизнес и за стимулиране на икономиката и борба с безработицата.

По региони банката ще работи за намаляване на бедността, за насърчаване на устойчивото развитие и за смекчаване на ефектите от глобалното затопляне в развиващите се страни. В държавите кандидатки за членство в ЕС акцент ще са проекти за догонване, свързани и с политиките на сближаване, в средиземноморските – за морски и пътни магистрали, срещу замърсяването, за гражданска защита и за изграждане на слънчеви централи.

Предвижда се и въвеждането на нови условия за одобряване на проектите, сред които граждански контрол в работата на ЕИБ чрез включването на неправителствени организации и на местните власти в оценката на проектите. При одобряването на кандидатите ще се взема предвид какъв ще е ефектът от начинанията върху екологията, устойчивото развитие, защитата на човешките права и рисковете от конфликти. Банката ще се ангажира и с последващ контрол, като ще следи дали одобрените проекти са изпълнени.

За да може да изпълнява новите си цели, бюджетната комисия на Европейския парламент предлага да се увеличат и таваните за финансиране до 2013 г., тъй като за някои региони парите са вече на привършване, а в мандата на банката се включват и нови държави.

Най-чувствително покачване е заложено за Западните Балкани – 9,2 млрд. евро вместо 8,7 млрд, както иска Европейската комисия. По-големи суми се предвиждат и за средиземноморските държави, Източна Европа, Русия и Южен Кавказ, както и за Азия.

„Ако таваните не се преразгледат, това ще доведе на практика до намаляване на размера на заемите и отслабване на дейността на банката“, предупреждава зам.-председателят на бюджетната комисия.

Предлага се още собственият портфейл на ЕИБ до 2013 г. да бъде увеличен с 1 млрд. евро до 25,8 млрд. евро, а този за обезпечаване на кредитни гаранции от бюджета на ЕС от 27,8 на 29,98 млрд. евро.

Предстои докладът да се гласува в пленарна зала през март, след което ще трябва да бъде одобрен от финансовите министри на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
fallback