fallback

Кенет Рогоф: Някои европейски банки ще трябва да бъдат спасени

Що се отнася до дълговите проблеми, най-лошото е отминало, коментира икономистът

13:13 | 27.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Още банки в Европа ще трябва да бъдат спасявани заради дълговата криза, но като цяло ситуацията в еврозоната се подобрява, казва Кенет Рогоф, професор в Харвардския университет, цитиран от CNBC.

„Ясно е, че банките в Европа страдат и че някои от тях ще трябва да бъдат спасявани, тъй като дълговата криза не е отшумяла“, казва Рогоф пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Все пак що се отнася до дълговите проблеми, „най-лошото е отминало“. „Намираме се във фаза на възстановяване“, посочва той.

„Като цяло сега се намираме в един по-стабилен период на растеж, но все пак това не е буйният растеж, който сме свикнали да наблюдаваме след рецесия“, допълва Рогоф.

Ако погледнем повишаващите се цени, развиващите се пазари са притиснати от инфлация и единствената причина, поради която централните им банки не повишават лихвените проценти с по-бързи темпове, е фактът, че са „паникьосани“ за повишаването на курса на валутите си спрямо долара – тенденция, която би навредила на износа им, коментира Рогоф.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още