fallback

ЕК: Част от мерките за борба с кризата в Германия са незаконни

Данъчните облекчения за компании с финансови затруднения са форма на незаконна субсидия, се казва в решение на комисията

19:11 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Германските данъчни облекчения за компании, които имат финансови затруднения, са форма на незаконна държавна субсидия и трябва да бъдат спрени, постанови днес Европейската комисия, цитирана от ДПА.

Страните членки на Европейския съюз могат да отпускат държавни субсидии на частни компании при строги условия и с разрешението на ЕК, за да се гарантира, че правителствата не се намесват в конкурентната борба.

"Клаузата за саниране" позволява на германски компании да компенсират загубите си през определени година срещу бъдещи печалби въпреки промените в дяловата структура, което "е равностойно на субсидия за компании във финансови затруднения", посочи еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния.

Този ефект се получава, тъй като държавата на практика "се отказва от данъчните приходи, които в противен случай би трябвало да се платят от въпросните компании или от техните нови собственици", допълни Алмуния.

След разследване, продължило близо година, експертите на ЕК са стигнали до заключение, че клаузата е несправедлива, защото разрешава на компании с финансови затруднения привилегия, отказвана на дружества с по-добро представяне.

Сега германското правителство ще трябва да изиска възстановяване на всички данъчни облекчения, отпуснати след влизането в сила на тази клауза на 1 януари 2008 г., допълва ДПА.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:13 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още