fallback

Европейските индекси с най-силен спад от ноември

Борсовият песимизъм в Западна Европа заличи повишенията на акциите от вчерашната сесия

20:28 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси в Западна Европа претърпяха най-силните си загуби за последните два месеца в днешната сесия след поредните спекулации, че Гърция няма да успее да избегне фалит и в крайна сметка ще се наложи да преструктурира дълговете си.

Борсовият песимизъм засегна и акциите на Swatch, въпреки че компанията обяви увеличение на своите продажби от 19% през на 2010 г., главно заради по-голямото търсене на луксозни часовници в Азия, Близкия Изток и Централна Европа, пише Bloomberg.

Книжата на Swatch се понижиха с 4,9% до 373,80 швейцарски франка на борсата в Цюрих. Продажбите на компанията са нараснали до 6,44 млрд. швейцарски франка през 2010 година от 5,42 млрд. франка през 2009 г. Акциите на Swatch са поскъпнали с 34% през последната година.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600, който обединява компании от 17 борси в Западна Европа и Гърция, се понижи с 1,4% до 282,72 пункта. Миналата седмица му донесе 1% ръст в очакване решението на финансовите министри от еврозоната да разширят правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност.

След срещата им на 17 януари в Брюксел обаче стана ясно, че средствата във фонда няма да се увеличават.

За днешните загуби на европейските борси помогна и изказване на Ларс Фелд, икономически съветник на немското правителство, че Германия трябва да заделя средства, за да се приготви за фалит на Гърция.

В интервю пред немския вестник Handelsblatt той посочва, че не вярва в способността на Гърция да избегне фалит, което означава, че Германия трябва да е финансово подготвена за последиците от това.

Лихвените проценти по гръцките облигации се повишиха след изказването му, както и заради публикация в немския вестник Die Zeit, че Германия обмисля план за подпомагане на Гърция да преструктурира своите държавни дългове.

От публикацията става ясно, че Германия обмисля възможността да позволи на Гърция да изкупува свои държавни облигации обратно с помощта на средствата във фонда за финансова стабилност при изгодни лихвени нива. Източниците на информацията обаче не се посочват.

Националните индекси се понижиха в 14 от 18-те фондови борси, включени в Stoxx Europe 600. Френският CAC 40 и немският DAX загубиха по 0,9%, докато във Великобритания FTSE 100 се понижи с 1,3% до 5 976,70 пункта.

Гръцкият водещ индекс ASE обаче стана най-силно представящия се с повишение от 4,5% до 1 507,40 пункта въпреки мрачните прогнози за дълговата криза в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още