fallback

Спад на европейските борси в очакване на резултати от срещата на финансовите министри

Европейските финансови министри започнаха днес работата си по нова стратегия за справяне с дълговата криза

19:51 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето европейски акции отстъпиха днес в очакване на резултатите от срещата на европейските финансови министри, на която ще се обсъжда нова стратегия за справяне с дълговата криза в региона, предаде Bloomberg.

Най-лошо от включените в общоевропейския индекс Stoxx Europe 600 индустриални групи се представиха банковите акции. На обратния полюс бяха книжата на петролната компания BP Plc, които поскъпнаха с 1,5% след постигнатото споразумение за партньорство с руската държавна група Роснефт.

Stoxx 600 напредна с 0,1% до 284,06 пункта. През миналата седмица индексът се повиши с 1% благодарение на спекулациите, че европейските лидери ще усилят усилията си за справяне с дълговата криза.

Основните национални индекс се понижиха на 13 от 18-те западноевропейски пазара. Френският CAC 40 падна с 0,2% до 3 975,41 пункта, британският FTSE 100 загуби 0,3% до 5 985,70 пункта, а германският DAX остана почти без промяна. Испанският IBEX 35 отстъпи с 1%, а италианският FTSE MIB - с 0,5%.

Книжата на производителя на чипове ARM Holdings Plc, които се използват в смартфона iPhone на Apple, потънаха с 3%, след като стана ясно, че изпълнителният директор на Apple Стив Джобс излиза в отпуск по медицински причини.

Европейските финансови министри започнаха днес работата си по нова стратегия за справяне с дълговата криза, като Германия намали съпротивата си срещу увеличаване на размера на фонда за финансова помощ за региона. Португалските власти от своя страна подчертаха, че нямат нужда от спасяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още