fallback

МВФ: Европа не успя да разсее „скептицизма“ около дълговата криза

Поне засега изглежда, че разпространението на дълговата криза към региони извън еврозоната ще е ограничено, казва заместник изпълнителен директор на фонда

13:36 | 14.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Европа трябва да положи още усилия, за да разсее „скептицизма“ около дълговете в региона, тъй като евентуално ново разпространение на кризата може да помрачи глобалните икономически перспективи, казва Наиюки Шинохара, заместник-изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg.

„Поне засега изглежда, че разпространението на европейската дългова криза към региони извън еврозоната ще е ограничено“, казва Шинохара. „Въпреки това, ако европейските дългови проблеми се задълбочат, не трябва да забравяме, че това крие значителни рискове“.

Представители на европейските правителства заявиха, че са готови да разширят усилията си за овладяване на кризата, принудила Гърция и Ирландия да потърсят международна помощ. По-рано тази седмица германският канцлер Ангела Меркел изрази готовност да направи всичко необходимо за овладяване на ситуацията.

Премията, която инвеститорите търсят, за да притежават гръцки и ирландски облигации, вместо еквивалентните германски ДЦК „все още остава много висока, въпреки спасителните пакети“, казва Шинохара.

„Това означава, че пазарният скептицизъм относно устойчивостта на техния дълг не е изчезнал“, допълва той. „Важно е страните да понижат бюджетните си дефицити, но също трябва да се обърне внимание и на структурни проблеми, като стимулирането на растежа и понижаването на безработицата.“.

Като реакция на изявлението на МВФ в четвъртък еврото се понижи спрямо долара до 1,3335 от 1,3364.

Допълнителната доходност, която инвеститорите търсят, за да притежават 10-годишни испански облигации, вместо еквивалентните германски ДЦК, се понижи до 233 базисни пункта в четвъртък, когато Испания продаде облигации за 3 млрд. евро при първия си аукцион за годината.

Премията по испанските облигации достигна рекордните 298 пункта на 30 ноември, в сравнение с едва 15 пункта средна стойност за първото десетилетие от основаването на валутния съюз.

На 12 януари Меркел заяви: „Ние повтаряме това което сме заявявали винаги от началото на кризата в Гърция - твърдо стоим зад еврото“. Меркел направи своя коментар в отговор на комисаря по икономическите въпроси на ЕС Оли Рен, който призова за „цялостен“ план за овладяване на дълговата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още