fallback

Водещите европейски акции се понижиха

Предупрежденията на президента на ЕЦБ за краткосрочен инфлационен натиск в еврозоната допринесоха за спада

19:21 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент се понижиха в днешната сесия от достигнатите вчера 28-месечни върхове, предава Ройтерс.

Инфлационният натиск в еврозоната породи страхове от повишаване на лихвите в региона, а пък акциите на добивните компании бяха засегнати от негативните перспективи пред търсенето на мед от Китай.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, се понижи с 0,6% до 1 157 пункта след ръста от 1,5% в сряда.

Британският FTSE 100 отстъпи също с 0,6% до 6 015 пункта, германският DAX прибави 0,1% до 7 075 пункта, а френският CAC 40 нарасна с 0,8% до 3 975 пункта.

„Пазарът тръгна надолу след коментарите на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, че еврозоната е изправена пред краткосрочен инфлационен натиск, което може би изненада някои трейдъри”, коментира Коен Де Леус, стратег в KBC Securities Bolero.

”Очакваме първите лихвени повишения някъде през втората половина на годината. Пазарът изчаква да види какви ще са окончателните планове на централната банка и се надява те да не разочароват.”

Акциите на добивните компании последваха поевтиняването на медта, заради опасения, че търсенето на метала ще спадне с наближаването на китайската нова година в началото на февруари. Antofagasta, BHP Billiton и Xstrata загубиха между 1,1% и 2%.

Както се очакваше, по-рано днес ЕЦБ запази лихвите на рекордно ниското ниво от 1%, на фона на дълговите страхове, които са погълнали еврозоната.

Според очакванията, Английската централна банка също запази рекордно ниската си основна лихва на ниво от 0,5% и остави непроменена програмата си за вливане на ликвидност в икономиката.

Според анализатори, резултатите от днешния аукцион за ДЦК в Испания са били вече калкулирани в цените на държавните облигации на страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 29.08.22 г.
fallback