fallback

Писаридес: Еврото може да се разпадне при колапс на испанската икономика

Ако Испания колабира, не мисля, че Европейският съюз разполага с ресурсите да я спаси, казва носителят на Нобелова награда за икономика

10:57 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз (ЕС) няма ресурсите да спаси Испания, ако страната „колабира“ и това дори може да доведе до разпада на еврото, казва носителят на Нобелова награда за икономика Кристофър Писаридес, цитиран от Bloomberg.

Евентуален колапс ще представлява „много сериозен проблем“, казва Писаридес, който е професор в London School of Economics. Подобно събитие „може дори да сложи края на еврото като единна европейска валута“, допълва той.

В сряда Испания планира да проведе дългов аукцион - стъпка, която се разглежда като тест за доверието на инвеститорите в способността на страната да преодолее дълговите си проблеми. Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро цели да докаже, че може да рефинансира правителствените задължения на фона на висока безработица и спасяването на някои банки.

„Ако Испания колабира по начина, по който Гърция колабира, не мисля, че Европейският съюз разполага с ресурсите да я спаси“, казва Писаридес.

Писаридес сподели Нобеловата награда за икономика през 2010 г. с Дейл Мортенсен и Питър Даймънд за изследвания, свързани с търсенето и предлагането на пазара на труда.

Еврото се повиши до 1,299 долара от 1,2974 във вторник поради спекулациите, че придобиването на европейски облигации от Китай и Япония може да помогне за овладяването на дълговата криза в Европа. Япония обеща във вторник да закупи дълг, издаден от европейските фондове за финансова помощ.

През ноември Ирландия стана втората страна в еврозоната след Гърция, която потърси чуждестранна финансова помощ.

Португалският премиер Жозе Сократиш заяви във вторник, че страната му няма нужда от финансова помощ и че португалският бюджетен дефицит ще бъде по-нисък от прогнозирания. Сократиш заяви, че слуховете, че Португалия се нуждае от външно финансиране, единствено помагат на „спекулантите“ и се отразяват негативно на Португалия и еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още