fallback

Япония ще купува европейски дълг, но едва ли ще помогне на еврото

Въпреки международната подкрепа проблемът няма да бъде решен, докато Европа не предложи цялостно решение на ситуацията, коментират анализатори

11:55 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Япония обеща да купи облигации на страни от еврозоната този месец в знак на подкрепа за усилията на Европа за справяне с дълговата криза. Въпреки това анализаторите се усъмниха, че жестът ще помогне особено на еврото, пише Ройтерс.

След среща на японския кабинет във вторник финансовият министър Йошихико Нода обяви пред репортери, че Токио обмисля да закупи около 20% от облигациите, които ще бъдат издадени по-късно този месец от европейските фондове за финансова помощ за набирането на средства в подкрепа на Ирландия.

Япония ще използва наличните си резерви в евро, за да плати за облигациите, казва Нода.

Предложението на Япония е направено дни след като Китай потвърди своето обещание да купи испански дълг. Според анализатори японската намеса отразява притесненията на Токио от ефекта на кризата върху ориентираната към износ японска икономика, както и желанието на страната да затвърди мястото си на световната сцена.

„Мисля, че е уместно Япония да закупи известно количество облигации, за да подкрепи доверието в Европейския финансов механизъм за стабилност (EFSF) и да поеме отговорност като една от водещите световни икономики“, казва Нода.

Европейският съюз създаде фонда в размер на 440 млрд. евро като предпазен механизъм за силно задлъжнелите страни от еврозоната, но не успя да успокои инвеститорите, които залагат, че ще е необходимо спасяването на още страни.

Обещанието на Токио следва и публикуваната в понеделник информация, че Европейската централна банка (ЕЦБ) изкупува португалски облигации поради спекулациите, че Португалия скоро ще последва Гърция и Ирландия и ще поиска международна финансова помощ. Слуховете около Португалия понижиха еврото до четиримесечно дъно.

Изявлението на японския финансов министър първоначално повиши единната европейска валута до 1,2992 долара за евро от 1,2925 долара. Впоследствие обаче еврото отново изгуби позиции, след като стана ясно, че за придобиването на облигациите Токио ще използва наличните си резерви в евро. Според анализаторите ефектът от японския жест ще бъде краткотраен.

„Не мисля, че коментарите ще променят нещо“, казва Тод Елмър, валутен анализатор за Citi в Сингапур. „Въпреки факта, че виждаме такава безпрецедентна демонстрация на международна подкрепа, това всъщност не решава основния проблем и той няма да бъде решен, докато европейските власти сами не предложат цялостно решение на ситуацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още