fallback

ЕЦБ хвърли спасителен пояс на Португалия

Банката е изкупувала португалски облигации на вторичния пазар, твърдят трейдъри

17:34 | 10.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка е хвърлила спасителен пояс на Португалия, твърдят трейдъри, цитирани от Ройтерс. Това е станало с изкупуването на облигации, емитирани от правителството на страната.

Днес премията в доходността на португалските облигации спрямо немските се е свила неочаквано. През миналата седмица тя нарасна силно и отстъплението й провокира спекулации, че ЕЦБ се е намесила на пазара.

„Изкупуват пет- и десетгодишни португалски облигации, на практика това, което се предлага на пазара“, посочва трейдър, цитиран от медията.

Според друг трейдър ЕЦБ изглежда готова да изкупува още гръцки и ирландски облигации. Източници от ЕС пък посочват, че все още не се е стигало до покупки на испански облигации.

Те посочват, че Португалия ще има нужда от кредити в размер на 50 и 100 млрд. евро, подобно на Ирландия.

За момента Германия и Франция отхвърлят разпространените през уикенда твърдения, че двете страни оказват натиск върху Лисабон да приеме спасителен план. Пазарните спекулации обаче се засилват точно в тази посока заради проблемите, които се наблюдават в икономиката на Португалия.

Запознати посочват, че в замяна на финансова помощ ЕС ще поиска остри мерки за намаляване на дефицита, провеждане на стрес тестове на банковата система и провеждане на структурни реформи на пазара на труда и пенсионната система.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още