fallback

Der Spiegel: Германия и Франция искат Португалия да приеме спасителен план

Берлин и Париж искат също държавите от еврозоната публично да поемат ангажимент, че ще направят всичко по силите си, за да защитят единната валута, пише списанието

18:01 | 08.01.11 г. 12

Германия и Франция искат Португалия да приеме международен спасителен план възможно най-скоро, за да не се разпространи дълговата й криза в други държави, съобщи днес немското списание Der Spiegel, цитирано от Ройтерс.

Без да уточнява източниците си, списанието пише, че държавни експерти на двете големи европейски страни са притеснени, че Лисабон скоро може да не е в състояние да финансира дълга си на разумни лихвени равнища, след като цените за кредитиране на страната нараснаха в края на миналата година.

Берлин и Париж искат също държавите от еврозоната публично да поемат ангажимент, че ще направят всичко по силите си, за да защитят единната валута, включително да увеличат спасителния фонд на стойност 750 млрд. евро, ако това се налага.

Португалия се счита от много икономисти за страната от периферията на еврозоната с най-голяма вероятност да последва Ирландия и Гърция и да потърси международна помощ, за да се справи с проблемите с дълговете си. Страната ще проведе първия си аукцион на облигации за годината следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още