fallback

ЕК иска да прехвърли тежестта за спасяване на банки в бъдеще на облигационерите

В плана на комисията влиза също така да се дадат повече правомощия на националните регулатори за намеса за предотвратяване на всякакви кризи

17:15 | 07.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Данъкоплатците не трябва да са натоварени със спасяване на банки в бъдеще, като вместо това по-голямата тежест в такива случаи трябва да се поема от облигационерите. Това се посочва в предложение на Европейската комисия, представено в четвъртък, предаде Euobserver.

В плана на комисията влиза също така да се дадат повече правомощия на националните регулатори за намеса за предотвратяване на всякакви кризи.

Идеите на ЕК, които ще бъдат обект на обсъждане, са облигационерите да бъдат принуждавани да приемат намаляване на инвестициите им в проблемни банки или превръщане на облигациите им в акции.

По време на кризата ЕС предпочете да окаже помощ на закъсалите си банки, прехвърляйки по този начин тежестта на частния дълг върху публичния сектор. По данни на комисията подкрепата на правителствата за банката в достигнала 13% от БВП.

Сега на правителствата се налага да прилагат строги мерки за икономии, за да могат да се справят с натрупания дълг. Това доведе до силно недоволство от страна на данъкоплатците, които се оплакват, че плащат цената за криза, която не са създали.

В предложението на комисията се посочва, че съществуващите в момента споразумения относно справянето с такива кризи съдържат „сериозни недостатъци“.

Все пак, за да не предизвика нова паника на пазарите, комисията подчертава, че предлаганите мерки ще засегнат само бъдещи дългове и не включват съществуващите облигационери.

Предвидените нови правомощия за националните регулатори включват те да могат да налагат смяна на ръководството на дадена банка, да спират финансовите институции от поемането на твърде рискови дейности и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още