fallback

Искат повече средства от европейския бюджет за предотвратяване на бедствия

Броят на природните бедствия през миналата година силно се е увеличил

14:58 | 06.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Данните за силно увеличение на броя на природните бедствия през миналата година доведоха до призиви за повече финансиране и сътрудничество между различните служби на Европейската комисия, предаде EurActiv.

В доклад на застрахователната компания Munich Re се посочва, че през 2010 г. е имало 950 природни бедствия – втори по големина брой след 1980 г., при които са загинали 295 хил. човека. От тях 90% са били свързани с времето, което, според доклада, е поредният признак за напредването на климатичните промени.

По думите на Феран Тараделяс, говорител на еврокомисаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията на кризи Кристалина Георгиева, от 70-те години на 20 век броят на бедствията се е увеличил близо 5 пъти и бюджетът за тази дейност е под натиск. Ако тенденцията за увеличаване на бедствията продължи, ще нарасне и необходимостта от по-голям бюджет, посочва той.

Той е подчертал, че по-голямото сътрудничество между страните членки и комисията може да изиграе голяма роля при спасителни операции, също както и за спестяване на средства.

Световните загуби от наводнения, топлинни вълни, земетресения и урагани през 2010 г. са достигнали 99 млрд. евро, от които само 28 млрд. евро са били застраховани.

По думите на Тараделяс средствата, вложени в мерки за предотвратяване на бедствия, биха могли да намалят евентуални големи разходи в дългосрочен план. Такива мерки са промяна на терените в зоните на наводнения, строителните стандарти в земетръсни зони, земеделското производство в районите, които стават все по-сухи, и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още