fallback

ЕЦБ не успява да си върне отпуснатите на банките средства

Институцията планираше да изтегли 73,5 млрд. евро от финансовата система вчера, но банките не откликнаха на тези намерения

12:04 | 29.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банките в еврозоната дадоха поредно доказателство за напрежение на финансовия пазар в края на годината. Това се случи чрез провала на намеренията на Европейската централна банка да изтегли част от средствата, отпуснати през годината за закупуване на правителствени облигации с цел повишаване на ликвидността, пише CNBC.

Монетарната институция планираше да изтегли 73,5 млрд. евро от пазара чрез продажбата на държавни ценни книжа. Точно толкова ЕЦБ е похарчила за изкупуване на облигации и увеличаване на ликвидността от май месец насам.

Банките обаче са подали заявки за покупка на ценни книжа за едва 60 млрд. евро, което означава, че не малка част от финансовите институции не са в състояние да се лишат от средствата, получени срещу ценни книжа.

Сред причините за това е краят на годината, когато по правило банките изпитват затруднения с парите в брой, коментират анализатори.

Вчерашният случай е едва втория, при който ЕЦБ се проваля в опита си да пласира обратно изкупени по-рано облигации. Операцията, известна като „стерилизация“, се предприема с цел борба срещу опасността от инфлация и ясно показва, че пътят, по който е поела централната банка, е коренно различен от това, което прави Федералният резерв в САЩ.

В понеделник ЕЦБ обяви, че през последната седмица отново е започнала да изкупува облигации, като целта на тези действия е да не се допуска ескалация на напрежението на финансовите пазари и силно колебание в цените на държавния дълг на страни като Португалия, Ирландия и Гърция.

За момента няма причини за притеснения, смятат анализатори, цитирани от Financial Times. Според тях ниската склонност на банките да върнат парите на ЕЦБ е свързана единствено с края на годината и при нова подобна операция през следващия месец би се стигнало до успех.

Сигнал за проблеми с ликвидността дава и интересът на банките в еврозоната към едноседмичните кредити, отпускани от ЕЦБ. При последният такъв аукцион са били подадени заявки на обща стойност 277,9 млрд. евро от общо 233 финансови институции.

За сравнение, седмица по-рано едноседмичните заеми са били в размер на 193,5 млрд. евро.

Въпреки затрудненията, които изпитват европейските банки с ликвидността в края на годината, данни на Европейската централна банка показаха днес, че заемите, отпуснати от европейските банки, са увеличили значително темповете си на растеж през ноември.

Кредитирането в частния сектор (за домакинства и компании) е нараснало с 2% на годишна база спрямо отчетения за октомври годишен ръст от 1,4 на сто. Пазарните прогнози бяха за увеличение на заемите в частния сектор с 1,7% на годишна база.

Отбелязаните през ноември темпове на ръст на кредитирането са най-силните от април 2009. Паричният агрегат М3, който мери паричната маса в обръщение и краткосрочните депозити в банките, се повишава с 1,9% спрямо миналия ноември, след като през октомври нарасна с 0,9% на годишна база.

М3 служи като ориентир на ЕЦБ за инфлацията в бъдеще. През този месец централната банка прогнозира ръст на икономиката на еврозоната от 1,6% за тази година и 1,4% през 2011.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още