fallback

Гръцкият парламент прие бюджета за 2011 г.

Следващият гръцки бюджет цели да намали дефицита на задлъжнялата страна до 7,4 на сто от БВП

09:23 | 23.12.10 г.

Парламентът на Гърция одобри тази нощ бюджета на страната за 2011 г., с който се налагат нови ограничения в разходите, повишаване на данъците съгласно предписанията на ЕС и МВФ в замяна на 110-те млрд. евро по спасителния пакет, предаде Ройтерс.

Следващият гръцки бюджет цели да намали дефицита на задлъжнялата страна до 7,4 на сто от БВП. През тази години дефицитът възлиза на около 9,4%.

„Ще направим каквото е необходимо, за да успеем“, каза премиерът Георгиос Папандреу на депутатите малко преди гласуването.

Бюджетът бе одобрен при строга партийна дисциплина от 156-те депутати на управляващата социалистическа партия в 300-местния парламент.

Лидерът на главната опозиционна партия - консервативната Нова демокрация - каза пред парламента, че бюджетът за 2011 г. и спасителният пакет на ЕС и МВФ няма да спасят Гърция.

„ПАСОК [социалистическата партия] лъже, когато казва, че меморандумът с ЕС/МВФ ще извади гръцката икономика от кризата. Той ще я задълбочи“, каза Андонис Самарас. Той добави, че правителствената политика намалява брутния вътрешен продукт повече, отколкото намалява дефицита.

Общественият транспорт бе спрял вчера в Атина, като 3000 демонстранти мирно протестираха пред сградата на парламента заради намаляването на заплатите в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:59 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още