fallback

Третата по големина щатска борса може да се слее с платформата Chi-X Europe

Експерти в сектора оценяват Chi-X Europe на около 300 млн. долара

20:16 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

BATS Global Markets – оператор на третата по големина фондова борса в САЩ, води ексклузивни преговори с група от банки за комбиниране на бизнеса си с Chi-X Europe и създаване на най-голямата по обем платформа за търговия с акции в Европа, съобщи Financial Times, позовавайки се на свои източници, запознати със ситуацията.

Евентуалното обединение на европейската платформа на BATS - BATS Europe, и Chi-X Europe ще прехвърли търговията с над една трета от сините чипове във Великобритания на BATS.

Преговорите между акционерите на Chi-X Europe и четирима щатски кандидат купувачи се водят от четири месеца. Досега кандидатите са били сведени до BATS и Nasdaq OMX, а сега вече Nasdaq са изключени от преговорите, са посочили източниците.

Експерти в сектора оценяват Chi-X Europe на около 300 млн. долара.

Платформата Chi-X Europe беше създадена през 2007 г. в отговор на Директивата за пазарите на финансови инструменти (MiFID), която отне националните монополи на фондовите борси и позволи появата на такива конкурентни платформи.

Платформата задмина много установени европейски борси, предлагайки по-бърза търговия и по-ниски такси и предизвиквайки ценова война в сектора.

Така Chi-X „се сдоби“ с над 25% от търговията с акции на FTSE 100 и е изпреварена само от London Stock Exchange. Освен това през платформата минават 15,4% от търговията с акции в континенталната част на Европа, с което тя се нарежда на второ място след Euronext и преди Deutsche Bоеrse.

Сред акционерите на Chi-X е Instinet – брокерското подразделение на Nomura, което иска да продаде дела си, за да набере средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още