fallback

ЕЦБ се опасява за ефектите от спасяването на Ирландия

Някои въпроси относно обезпечението на ирландския дълг са обезпокоителни за институцията

12:17 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) изрази „сериозни опасения“, че спасяването на Ирландия може да се отрази негативно на действията по управление на ликвидността в еврозоната, предаде Ройтерс.

В становище, публикувано на интернет страницата на институцията, се казва, че някои моменти от правните условия по кредитиране на страната може да окажат въздействие върху сигурността на обезпеченията.

„Европейската централна банка изпитва сериозни притеснения относно законодателните проекти с оглед някои важни въпроси за евросистемата“, се казва в становището по одобрението на спасителната помощ за Ирландия, която е в размер на 85 млрд. евро.

Притесненията засягат правата на обезпечение за централните банки по облигациите, получени от институциите в рамките на механизмите за увеличаване на ликвидността във финансовата система.

Към момента ирландските банки притежават около една четвърт от отпуснатите от ЕЦБ кредити. Причината е, че частният сектор отказва кредитиране на банките от Ирландия заради опасения от нови проблеми в страната.

В петък ЕЦБ предостави временна суапова линия на Английската централна банка като пореден опит да се противодейства на проблемите, идващи от банковия сектор на Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още