fallback

Почина икономистът Томазо Падоа-Шиопа – един от архитектите на еврото

Той е бил министър на икономиката на Италия, както и член на първия управителен борд на Европейската централна банка от 1998 до 2005 г.

12:06 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Италианският икономист и политик Томазо Падоа-Шиопа – един от архитектите на единната европейска валута, почина на 70-годишна възраст от сърдечен удар в събота, предаде ВВС.

Той е бил министър на икономиката на Италия в правителството на Романо Проди в периода 2006-2008 г., както и член на първия управителен борд на Европейската централна банка от 1998 до 2005 г.

Наскоро той е бил назначен в борда на директорите на автомобилния производител Fiat и е съветвал Гърция как да се справи с растящия си дълг.

Заемал е и поста на председател на Базелския комитет за банков надзор.

През 1982 г. той пише в свой материал, че е невъзможно за група страни като тези в ЕС едновременно да се стремят към свободна търговия, свободно движение на капитали, независими вътрешни монетарни политики и фиксирани обменни курсове.

Той нарича тези четири цели „несъвместимия квартет“.

По това време страните от ЕС са налагали някои ограничения върху търговията и особено върху движението на капитали, но към края на 80-те години те постепенно са премахнати. Падоа-Шиопа предлага третата цел (независими монетарни политики) да бъде изоставена, като се създаде единна валута и единна европейска централна банка, така че да бъдат постигнати останалите три цели.

Становището му се възприема и през 1989 г. е препоръчано създаването на Икономическия и монетарен съюз с обща валута. По това време Падоа-Шиопа работи върху идеята и създаването на Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още