fallback

Опасения за испанския държавен дълг понижиха акциите в Европа

Европейските индекси преминаха на отрицателна територия след седемте поредни печеливши сесии

19:33 | 15.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа се понижиха, прекъсвайки своята най-продължителна печеливша серия за последните шест месеца, след като рейтинговата агенция Moody’s заяви, че може да намали кредитния рейтинг на Испания.

Това се отрази най-силно на акциите от финансовия сектор, начело с испанските банки Banco Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, които поевтиняха с над 2% на борсата в Мадрид.

Пониженията във финансовия сектор бяха компенсирани отчасти от доброто представяне в здравния сектор, след като фармацевтичната компания Novartis съобщи, че ще поеме пълен контрол върху производителя на здравни продукти за очи Alcon, слагайки край на спора с миноритарните акционери на Alcon, продължил 11 месеца, пише Bloomberg.

Акциите на Novartis скочиха с 4,9% до борсата в Цюрих, след като компанията се съгласи да плати 12,9 млрд. долара за акциите на Alcon, които все още не притежава.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,3% до 276,92 пункта, заличавайки изцяло преднината от 0,7%, която имаше в ранните часове на сесията.

Борсовият индекс, който обединява пазарите на ценни книжа в 17 западноевропейски страни и Гърция, се повишаваше предишните седем сесии, отбелязвайки най-продължителната си печеливша серия от юни насам.

Националните индекси отстъпиха в 11 от 18-те фондови пазари, представени в Stoxx Europe 600. Във Франция CAC 40 се понижи с 0,6% до 3 880,19 пункта, а във Великобритания FTSE 100 загуби 0,2% до 5 882,18 пункта. На борсата в Германия DAX загуби също 0,2% до 7 016 пункта.

Водещият испански индекс IBEX 35 потъна с 1,5% до 10 009,80 пункта, след като от Moody’s обявиха, че преразглеждат оценката си за рисковия профил на испанските държавни ценни книжа, която в момента е Aa1. Според рейтинговата агенция Испания ще трябва да си набави 170 млрд. евро през следващата година, с които да посрещне държавните си дългове.

Политическите лидери на страните от Европейския съюз ще се срещнат утре в Брюксел, за да обсъдят създаването на постоянен спасителен механизъм, който да се задейства при финансови проблеми в по-задлъжнелите страни. На срещата на върха на 16 декември и 17 европейските лидери ще се изправят срещу скептицизма на инвеститорите за способността им да овладеят кризата с държавните дългове в Европа, която доведе до спасяването на Гърция и Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още