fallback

ОИСР: Еврозоната се възстановява бавно, но все пак перспективите се подобряват

Тенденцията за две скорости на икономически растеж – висока в централните страни, начело с Германия, и по-ниска в периферните страни, вероятно ще продължи

17:52 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврозоната е изправена пред вяло възстановяване заради строгите мерки за икономии, но все пак перспективите пред блока се подобряват, цитира Financial Times доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Растящото потребление, подкрепено от държавни стимули, създаде условия за постепенен, но устойчив подем в икономическите дейности, се посочва в доклада.

В документа се изтъкват обаче и дисбалансите между 16-те страни в еврозоната, особено по отношение на дефицитите и излишъците по текущите сметки, като продължаващ проблем, който може да задържи растежа в някои части на блока и на който трябва да се обърне внимание.

Възстановяването на баланса в икономиките с големи дисбаланси вече е започнало, но за улесняване на този процес са необходими допълнителни структурни реформи, посочват от ОИСР.

Според главния икономист на организацията Пиер Карло Падоан един от изводите, които се налагат, е, че тенденцията за две скорости на икономически растеж – висока в „основните“ страни, начело с Германия, и по-ниска в периферните страни като Гърция и Испания, вероятно ще продължи.

От ОИСР призовават страните от еврозоната да възстановят публичните си финанси предвид рязкото влошаване на фискалната им позиция през последните три години. “Дълговете са пречка пред устойчивия растеж. Те трябва да бъдат намалени”, подчертава Падоан.

Намаляването на дълговете е важно и за способността на еврозоната да издържи на евентуални бъдещи кризи, както и за посрещане на разходите за справяне със застаряването на населението.

От ОИСР настояват банките да бъдат подлагани на редовни и хармонизирани стрес-тестове, за да се създаде по-голяма сигурност в балансите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още