fallback

Германският финансов министър: Не залагайте срещу еврото

Ако дори и една малка страна напусне валутния съюз, последствията ще бъдат невъобразими, казва Волфганг Шойбле

13:04 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Единната европейска валута ще оцелее и тези, които залагат срещу нея, правят грешка, казва германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

Шойбле заявява, че лидерите на всички страни от еврозоната са се съгласили, че единната европейска валута е добра за общото благо и че едно завръщане към националните валути би било грешка.

„Тези, които залагат срещу еврото, няма да постигнат нищо... еврото няма да се провали“, казва Шойбле. „Еврото е добро за всички нас и ние ще го защитим успешно“.

Европейските лидери ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят начини за решаване на дълговата криза в еврозоната, която доведе до необходимостта от спасяването на Гърция и Ирландия и която според анализаторите може да застраши и други страни. Очаква се на срещата да бъде договорен постоянен спасителен механизъм за целия Европейски съюз.

Германия и Франция обещаха да синхронизират още повече данъчната си и трудова политика, за да насърчат сътрудничеството в еврозоната, но отхвърлиха идеята за издаването на общи европейски облигации и увеличаването на размера на сега съществуващия спасителен фонд.

Натискът върху страните от еврозоната с висок дефицит донякъде се успокои през последната седмица, след като Европейската централна банка закупи правителствени облигации, с което понижи цената за кредитирането на страните от периферията на еврозоната.

Шойбле подчерта, че излизането на тези страни от валутния съюз не е опция.

„Ако дори и една малка страна напусне валутния съюз, последствията ще бъдат невъобразими. Когато казвам това, си мисля за колапса на Lehman Brothers – не трябва да правим една и съща грешка два пъти“, посочва той.

Берлин се противопостави на исканията на Испания и други страни за преминаването към истински „фискален съюз“ в еврозоната, въпреки че даде съгласието си за ограничена форма на координация.

В интервю за Wall Street Journal Шойбле посочва, че последните събития могат да сплотят ЕС, въпреки че не посочи в детайли как точно може да стане това.

„Понякога трябва да се случи криза, за да може Европа да продължи напред“, казва той. „При настоящата криза Европа ще намери начин да задълбочи унифицирането си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още