fallback

Защо германската икономика се възстановява по-бързо от тази на САЩ?

Не само немският износ, но и различният подход на компаниите към съкращенията на персонал по време на рецесията обясняват силата на немската икономика

11:11 | 11.12.10 г. 10
Автор - снимка
Създател

Немската икономика се сви значително с 4,9% през 2009 г., но и се възстановява от рецесията с много по-бързи темпове, отколкото тази на САЩ, пише CNBC. 

Още по-съществена е разликата между пазара на труда в двете държави и в нея се крие една от причините за силното представяне на германската икономика през тази година.

Практиката на правителството в САЩ е да се изплащат обезщетения на безработните по време на криза, и то за по-продължителен период от обичайното. Германското правителство в същото време въвежда временна програма по време на рецесията, в рамките на която всички компании могат да кандидатстват за държавни субсидии, с които да запазят работните места, дори и при намалено работно време за служителите.

Когато започна рецесията, безработицата в САЩ бе по-ниска от тази в Германия. Миналия месец обаче нивото на безработица в Германия падна до 7,5%, докато в САЩ скочи до 9,8%.

„Заради краткосрочната програма за запазване на работните места не усетих толкова силно икономическия спад”, казва Маркус Шалбер, служител в завода на John Deere в Манхайм, който се е възползвал от субсидиите на немското правителство, чийто срок изтече миналия месец.

Въпреки че в разгара на кризата продажбите намаляват с 30 на сто, вместо да се съкращават работници ръководството на фабриката намалява работните часове на 1 600 служители, като запазва по този начин 200 работни места.

Междувременно в САЩ компаниите се надпреварват в съкращенията на персонал, за да могат да запазят печалбите си големи.

Благодарение на силата на износа и икономиката на Германия цените на акциите на фондовата борса във Франкфурт са скочили с 18% през тази година, което е много повече в сравнение с другите големи европейски борси или тези в САЩ. Възстановяването на износа на капиталови стоки и машини е основната причина, поради която немската икономика се съживява по-бързо от тази на САЩ.

„Кризата в еврозоната имаше положителна страна, защото не позволи на еврото да поскъпне, както се опасяваха някои, и сега помага не само на немските износители, но на европейските износители като цяло”, посочва Стефан Шнайдер, който е главен международен икономист на Deutsche Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още