fallback

Трите прости стъпки за спасяване за еврозоната според Citigroup

На първо място, размерът на програмите, с които се осигурява временна финансова помощ на задлъжнелите страни от Европа, трябва да се увеличи до 2 трлн. евро

10:27 | 11.12.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

Три стъпки са необходими за спасяване на еврото, а вероятно и на Европейския съюз като цяло, от бързо разпадане насред вълната от неочаквани фалити на държави и банки. Това пише в коментар за кризата с държавните дългове в Европа, публикуван в Wall Street Journal, главният икономист на Citigroup Вилем Буйтер.

Преди година страховете за голямата задлъжнялост на най-големия държавен инвестиционен фонд в Дубай – Dubai World, отшумяха, за да отстъпят място на кризата с големите държавни дългове на Гърция, която се оказа, че е преправяла умишлено статистическите си данни, за да скрие големия си бюджетен дефицит.

Гърция получи достъп до спешно кредитиране за 110 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд през май, след което последва затишие на финансовите пазари. Спасителният пакет за страната обаче на сложи край на дълговата криза в еврозоната и шест месеца по-късно Ирландия стана следващата жертва.

Последваха мрачни прогнози за разпад на еврозоната и дори на ЕС и си пролича, че еврото не е напълно готово да стане алтернатива на щатския долар като световна резервна валута. Сегашната криза в еврозоната обаче може би дава възможност на правителствата да наваксат грешките, залегнали при създаването на валутния блок.

Вижте в галерията решението на дълговата криза в Европа според Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още