fallback

Франция и Германия искат общи патенти за ЕС

Според Мадрид последните предложения за патентно право дискриминират испанския език

16:03 | 08.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Франция и Германия са сред 10-те страни, които настояват за създаването на общоевропейска патентна система, чрез която да се търси подобряване на конкурентоспособността на Европа спрямо САЩ и Китай, съобщава Financial Times.

Европейските страни не успяха да постигнат съгласие за създаването на обща патентна система в Европейския съюз (ЕС) поради спор за това, използването на кои езици ще има юридическа сила в патентното право. Белгия, която държи ротационното президентство на ЕС до края на годината, „положи максимални усилия за постигането на компромис“ за създаването на общо европейски патент, се казва в писмо на 10-те страни, подкрепящи идеята, адресирано до Европейската комисия.

„Ясно е, че целта за постигане на унифицирана патентна защита на територията на целия Европейски съюз не може да бъде постигната веднага“, се казва в писмото на 10-те страни до Мишел Барние, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар.

Опитите за постигане на съгласие след 2009 г. се провалиха поради разногласия по-въпроса, използването на кои езици да има юридическа сила при регистрирането на патенти. На територията на 27-те страни от ЕС се говорят 23 официални езика и много компромисни предложения не успяха да задоволят политическите искания или бяха отхвърлени поради прекомерното раздуване на разходите за превод.

„Готови сме да стартираме процедурата по създаването на по-хармонизирана патентна система в Европа“, казва Барние. „Комисията ще представи предложения за общи патенти в ЕС“.

Новите предложения на Комисията ще бъдат базирани на последния компромис, представен от Белгия, допълва той.

Най-близката опция до общ европейски патент за момента е процедурата компаниите да кандидатстват за патент пред Европейското патентно бюро, което не е част от ЕС и в което членуват 38 страни. След кандидатстването патентът се раздробява на групи от патенти, които компаниите трябва да защитават във всяка отделна страна.

Испания е сред основните опоненти на последните компромисни предложения, като правителството отхвърля идеята английският, френският и немският да са трите официални езика на новата патентна система. Испанският министър по европейските въпроси Диего Лопес Гаридо заяви, че последното предложение дискриминира испанския език.

В същото време Испания подкрепя идеята в системата да се използва единствено английски.

Европейските министри ще се срещнат в Брюксел на 10-ти декември, за да продължат преговорите. Десетте страни, подкрепящи предложенията са Франция, Германия, Естония, Дания, Финландия, Литва, Люксембург, Холандия, Словения и Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още