fallback

ЕК: Алчността и безотговорността на банкерите са в основата на кризата

В Европейския съюз ще бъде въведен по-строг режим при регулацията на финансовите пазари, обеща Мишел Барние

15:15 | 08.12.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Правилата в Европейския съюз срещу неконтролируемите борсови посредници на финансовите пазари са твърде разнообразни, а в някои случаи и твърде слаби, предупреди днес Европейската комисия и обеща по-строг режим, съобщи ДПА.

Алчността и безотговорността на банкерите са сочени като причини, довели до финансовата криза през 2008-2009 година, която причини световна рецесия, масова безработица и отвори огромни дупки в правителствените бюджети.

Това оказа натиск върху политиците от ЕС и в отделните страни членки за приемане на по-строги мерки.

“Ако финансова институция не приема правилата на ЕС в областта на финансовите услуги, посредниците и ръководителите трябва да разберат, че няма да се отърват безнаказано", заяви пред журналисти еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние.

Според официални служители някои страни имат твърда позиция по въпроса за злоупотребите на финансовите пазари, като прилагат наказателни санкции и високи глоби, а други страни имат твърде хлабави правила.

Европейската комисия посочи, че ще започне обществени консултации, които трябва да продължат до 19 февруари за това какъв да бъде най-добрият начин на процедиране. След това ЕК се очаква да представи собствените си законодателни предложения.

Според някои представители комисията най-вероятно ще предложи минимални стандарти за цялата територия на ЕС, но няма да призове за пълно хармонизиране на режимите на санкции в отделните държави

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още