fallback

Жан-Клод Юнкер: Съпротивата на Германия срещу е-боновете е антиевропейска

Немското правителство трябва да обмисли въпроса, а не да отхвърля предложенията преди да ги е разгледало

14:52 | 08.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Председателят на еврогрупата на финансовите министри в Европейския съюз Жан-Клод Юнкер определи като антиевропейска съпротивата на Германия срещу емитирането на общи облигации на еврозоната или на Европейския съюз, съобщава AFP.

“Предложението ни се отхвърля дори без да е било обсъдено. Това много ме учудва. Този маниер да се създават в Европа сюжети табу и да не се обръща никакво внимание на идеите на другите е много антиевропейски начин да се управляват европейските дела”, посочва Юнкер в интервю за вестник Zeit, което се очаква да бъде публикувано утре.

“Германия разсъждава малко опростенчески" по въпроса за еврооблигациите, добави Юнкер, който е пламенен поддръжник на идеята да бъдат издадени съвместни дългови книжа на страните от Европейския съюз.

Такива заеми, според поддръжниците им, би трябвало да разпределят рисковете, свързани с държавните дългове в еврозоната и да смекчат натиска над страните с финансови затруднения.

Германия, която благодарение на здравата си икономика има много благоприятни лихви върху облигациите си, се противопоставя на тази идея, подкрепяна от страните от Южна Европа, които в момента са под най-голям натиск на пазарите.

Издаването на общи облигации през последните седмици се превърна в основна тема на дискусии. Самият Юнкер предложи емитирането на общи дългови книжа като вариант за разрешаване на кризата.

Според мнозина анализатори това е един от начините за спасяване на еврозоната, но на този етап Германия отхвърля подобни идеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още