fallback

19 страни бойкотират церемонията за връчване на Нобеловата награда за мир

Русия, Саудитска Арабия, Колумбия и Пакистан са сред 18-те страни, последвали Китай и отказали покани за церемонията

18:06 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Кампанията на Китай за бойкот на тазгодишната церемония за връчване на Нобелова награда за мир имаше известен успех, след като 18 страни се присъединиха към Пекин и отклониха покани за церемонията, която ще се проведе в петък. Спечелилият тази година е осъденият китайски дисидент Лиу Сябао, съобщава Financial Times.

Русия, Саудитска Арабия, Колумбия и Пакистан са сред 18-те страни, последвали Китай и отказали покани за церемонията.

Норвежкият Нобелов комитет обвини Пекин, че оказва „безпрецедентен“ натиск върху редица страни, за да бойкотират церемонията в Осло.

Другите страни, които няма да присъстват са Казахстан, Тунис, Сърбия, Ирак, Иран, Виетнам, Афганистан, Венецуела, Филипините, Египет, Судан, Украйна, Куба и Мароко, се казва в изявление на Норвежкия нобелов институт.

Организаторите обявиха, че Лиу, който излежава 11-годишна присъда за подривна дейност, ще бъде представен на церемонията с празен стол.

Всяка година посланиците на страните, които имат посолства в Осло, получават покани за церемонията. До днес 44 страни са потвърдили присъствието си, като отговор все още няма само от Алжир и Шри Ланка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още