fallback

Еврокомисията обмисля да се увеличат средствата за опазване на пчелите

В Брюксел са разтревожени от нарастващата смъртност сред пчелните популации

17:46 | 06.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия е разтревожена от нарастващата смъртност сред пчелите и обяви днес поредица от мерки за опазване на тяхното здраве. Мерките предвиждат определяне на специална европейска референтна лаборатория за изследване на болестите по пчелите и здравето на пчелните колонии, изпълнение на пилотна програма за установяване на мащабите на пчелната смъртност в Европейския съюз, обучение на специалисти и разработване на нови ветеринарни лекарства, съобщи БТА.

Европейската комисия предлага също да се увеличат с една четвърт средствата през финансовия период 2007-2013 година, отпускани за финансиране на национални програми за опазване на пчелните популации.

До момента експертите изобщо не са наясно какво точно предизвиква засилената смъртност сред пчелите не само в европейските стани, но и в други държави като САЩ. Все пак се приема, че това е резултат от комбинация между появата на нови вируси и вредни за пчелите насекоми, както и климатичните промени.

Не е ясно също каква е пчелната смъртност в различните региони на Европейския съюз, но е известно, че в някои от тях са измрели над половината от пчелните колонии.

Защитата на пчелното здраве е от много голямо значение за Европейския съюз, като се има предвид огромната полза на пчелите. Необходими са нови мерки, включително в помощ на пчеларите в тяхното търсене на възможности за опазване на пчелите, според комисар Джон Дали, който отговаря за здравеопазването и защитата на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 16.08.22 г.
fallback