fallback

Германия отхвърли призивите за общи облигации в еврозоната

Европейските лидери продължават да спорят за увеличаването на европейския спасителен фонд и въвеждането на общи облигации

16:38 | 06.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските лидери за пореден път не успяха да постигнат единомислие за това как могат да се справят с ескалиращата криза в еврозоната, като този път разногласията дойдоха по повод на предложението на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер да се създаде пазар на общи европейски държавни облигации.

Малко след публикуването на неговия коментар във Financial Times, предложението му бе отхвърлено от Германия. Немският канцлер Ангела Меркел посочи пред журналисти в Берлин, че не вижда смисъл да се увеличава европейския спасителен фонд на този етап.

Малко преди това финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, който бе определен от Financial Times за европейски министър на финансите за 2010 г., заяви в телевизионно интервю, че съвместно гарантираните държавни облигации в еврозоната ще изискват „фундаментални промени“ в Лисабонския договор.

Той допълни, че е изключително важно правителствата да имат стимул за поддържане на дисциплината в своите публични финанси и да бъдат санкционирани, когато не го правят. В противен случай еврото ще е обречено на провал като валута, предупреди той.

Германия също така се опасява, че издаването на съвместни облигации в еврозоната ще вдигне разходите на страната за финансиране на бюджетния й недостиг. Лихвените проценти по немските облигации са най-ниските в Европа, защото се смята, че носят най-малък риск от неплатежоспособност на правителството.

Ангела Меркел на свой ред показа решимостта на Германия да не подкрепи предложението за издаване на общи облигации в еврозоната, като посочи, че европейският договор забранява изрично това.

Жан-Клод Юнкер, който председателства заседанията на финансовите министри от еврозоната, и Джулио Тремонти, който е финансов министър на Италия, посочиха, че издаването на общи облигации ще прати ясно послание към финансовите пазари и европейските граждани за непоклатимостта на еврото.

Противоположните позиции на Шойбле и Меркел от една страна, и Юнкер и Тремонти от друга, може да подхранят още повече дебата за това какви са стъпките, необходими за възстановяване на доверието на инвеститорите във валутния съюз в Европа, който ще навърши скоро 12 години.

Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат в Брюксел тази вечер, за да обсъдят увеличението на спасителния фонд на ЕС от 750 млрд. евро. Този ход бе подкрепен през уикенда от Дидие Рейндърс, който е финансов министър на Белгия, както и от президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още