fallback

Силен ръст на европейските борси

Причина за оптимизма на инвеститорите стана обявеното решение на Европейската централна банка да разшири програмата си за спешни заеми

21:09 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акциите нараснаха днес, като общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 отчете най-силното си двудневно повишение от юли насам.

Причина за оптимизма на инвеститорите стана обявеното решение на Европейската централна банка да разшири програмата си за спешни заеми, както и добрите данни за жилищния пазар в САЩ, предаде Bloomberg.

BHP Billiton поведе нагоре минните компании, а BMW беше начело по ръст при автомобилните производители, след като стана ясно, че продажбите на нови коли в САЩ са скочили през ноември с 30%.

Stoxx 600 добави 1,7% до 271,61 пункта - най-високо ниво от 15 ноември. В сряда индексът спечели 2% заради спекулациите, че ЕЦБ може да предприеме мерки за овладяване на влошаващата се дългова криза в Европа.

След днешното заседание на институцията нейният председател Жан-Клод Трише даде изявление, в което обеща да се бори с напрежението на финансовите пазари. ЕЦБ ще предложи на банките неограничени заеми през първото тримесечие на 2011 г. за периоди от 7 дни, един или три месеца.

Основните национални индекси се повишиха на 17 от 18-те западноевропейски пазара. Британският FTSE 100 скочи с 2,2%, френският CAC спечели 2,1%, а германският DAX напредна с 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още