fallback

Испания планира 40-годишни концесии на основните летища в Мадрид и Барселона

На дневен ред е също продажбата на до 49% от летищния оператор AENA и на 30% от държавната лотария

23:22 | 01.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Испанското правителство планира да приватизира двете водещи летища на страната, като част от усилията си за съкращаване на държавните дългове чрез набирането на 14 млрд. евро от продажба на активи през 2011, заяви премиерът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро, съобщава Wall Street Journal.

Той е обявил, че мадридското летище Барахас и барселонското Ел Прат ще бъдат отдадени на концесии със срок от 40 години. Двете летища наскоро бяха разширени, за да могат да поемат увеличения пътнически поток през следващите години.

Мерките, оповестени от испанския премиер също така целят да насърчат частните инвестиции, тъй като крехкото икономическо възстановяване в страната затихна през третото тримесечие, след като правителствените мерки за ограничаване на разходите, високата безработица и отслабващият износ оказаха своето негативно влияние.

Правителството иска да възстанови и доверието на финансовите пазари в Испания, което бе разклатено от дълговата криза в Ирландия, породила страхове и за останалите страни от периферията на еврозоната.

Сапатеро е казал още, че ще бъде разрешено до 49% участие на частни компании в испанският летищен оператор AENA при първоначални планове за 30%. Правителството също така планира и продажбата на 30% от държавната лотария, е обявил той.

Според висши служители на правителството, то се надява да набере около 9 млрд. евро от летищните активи и още 5 млрд. от делът в лотарията.

Сапатеро е заявил пред парламента, че правителството възнамерява да намали държавните разходи през следващата година чрез отмяната на някои извънредни социални помощи, като например помощта за хора, чиито обезщетения за безработица са изтекли, която е на стойност 420 млн. евро месечно. Програмата ще бъде прекратена през февруари.

Днес българскят финансов министър Симеон Дянков подхвърли идеята за отдаване на концесия на летище София.

През май правителството одобри намеренията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да стартира подготовката за предоставяне на концесия на четири граждански летища за обществено ползване или на обособени части от тях, а именно - летищата в Русе, Горна Оряховица и Пловдив, както и карго терминалът на летище София.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 08.09.22 г.
fallback