fallback

E.ON продава дела си от 3,5% в Газпром

Компанията така и не постигна желаното влияние в руския енергиен гигант и е изправена пред тежки преговори за цената на газа

21:42 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

E.ON оповести днес, че е в процес на продажба на целия си пакет от акции в руския енергиен гигант Газпром (3,5%) за около 3,4 млрд, евро, пише Wall Street Journal.

0,8% от акциите вече са били продадени на пазара, а останалите 2,7% ще купи Внешекономбанк - руската държавна банка за развитие.

Счетоводната печалба на E.ON от операцията ще бъде в размер на 2,5 млрд. евро. Компанията е най-голямата в света по пазарна капитализация сред комуналните фирми, собственост на инвеститори.

„Ще използваме приходите за допълнително намаляване на задълженията и за увеличаване на капацитета за нови стратегически инвестиции”, е казал главният изпълнителен директор на E.ON Йоханес Тайсен.

E.ON е най-големият чуждестранен акционер в Газпром, като същевременно компанията е и най-големият европейски вносител на руски газ. Германската компания е обявила, че ще запази партньорството си със своя най-голям доставчик на природен газ.

Делът на E.ON (чрез дъщерното й E.ON Ruhrgas) в Газпром обаче така и не осигури на компанията влиянието, което тя търсеше. Понастоящем E.ON е изправена пред тежки преговори с Газпром относно цената на газа.

През 2003 делът на E.ON в Газпром бе достигнал 6,4%, но през 2008 немската компания размени 2,9% от него за 25%-ен дял в газонаходище Южноруское в Сибир.

Продажбата на акциите е част от плана на E.ON за продажба на нестратегически активи на стойност 15 млрд. евро до края на 2013.

Компанията обяви през ноември, че приходите от програмата ще се използват за намаляване на дълговете й на стойност 45 млрд. долара и за реинвестиране на средства на енергийни пазари извън Европа с по-висок потенцил за развитие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още