fallback

Европейските акции с най-силен дневен ръст от три месеца

Добрите данни за щатския пазар на труда подкрепиха акциите, които вчера бяха достигнали осемседмично дъно

19:19 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент отбелязаха най-големия си дневен ръст за последните три месеца, предава CNBC.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, се повиши с 2% до 1 089 пункта. Във вчерашната сесия показателят затвори на 8-седмично дъно, заради тревогите около дълговата криза в еврозоната.

Британският FTSE 100 нарасна с 2,1% до 5 643 пункта, германският DAX скочи с 2,7% до 6 867 пункта, а френският CAC 40 се покачи с 1,6% до 3 669 пункта.

Акциите в Европа бяха подкрепени от по-добрите от очакваното данни за щатския пазар на труда. Добивните компании поскъпнаха заради силните данни за заводското производство в Китай, който е най-големият потребител на метали в света.

Данните за американския пазар на труда от днес показаха, че броят на работните места в частния сектор се е увеличил с 93 хил. през ноември, а планираните от големите работодатели в САЩ съкращения са се понижили с 3,3% на годишна база.

Двете водещи испански банки бяха сред най-печелившите, възстановявайки част от загубите от последните дни. Banco Santander поскъпна с 8,1%, а BBVA – със 7,6%.

Анализатори отдават ръста на индексите на търсенето на изгодни сделки. ”Някои акции бяха поевтинели. Хората просто имаха възможност да реагират на някои корпоративни резултати”, коментира Марк Уебстър от State Street.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 05.09.22 г.
fallback