fallback

Дълговата криза кара европейските компании да трупат пари в брой

466 от най-големите компании в Европа са на път да завършат 2010 г. с парична наличност от близо 700 млрд. долара

16:28 | 30.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Европейските компании са на път да завършат 2010 г. с парична наличност от почти 700 млрд. долара, на фона на тревогите за овладяване на дълговата криза в еврозоната, несигурността за бъдещото на еврото и по-бавното от очакваното възстановяване на световната икономика.

Значителните суми в брой обаче ще повишат натиска върху тяхното ръководство да увеличи дивидентите и обраните изкупувания на акции, пише Bloomberg.

Паричната наличност на 466 от най-големите европейски компании възлиза на общо 691 млрд. долара в края на септември. Това е с 16% повече в сравнение с натрупаните суми в брой в края на 2007 г., когато започна световната финансова криза, показват изчисления на Bloomberg.

Само производителят на хранителни продукти Nestle разполага с 30 млрд. долара в брой.

Въпреки това европейските компании масово се въздържат от придобивания и изплащане на дивиденти през тази година заради опасенията, че задълбочаването на фискалната криза в еврозоната ще навреди на икономиката и растежа на приходите им през следващата година.

Според анализатори на френската банка Societe Generale 2011 година ще бъде годината на сливанията и придобиванията в Европа, както и на обратното изкупуване на акции и увеличаване на дивидентите.

От началото на тази година в Западна Европа са осъществени близо 4 400 придобивания, като 83 от тях са на стойност над 1 млрд. долара. В същото време компаниите в САЩ са обявили повече от 7 хил. придобивания, а 135 от тях са сделки на стойност над 1 млрд. долара.

Общата стойност на сключените в Европа сделки през тази година е 427 млрд. долара, а в САЩ тя е 616 млрд. долара.

Siemens е сред компаниите, които прибегнаха до изразходване на част от натрупаните средства,след като обяви, че ще увеличи своя дивидент с 69 цента през 2010 г.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се е повишил с 3,3% през тази година и е на път да завърши с най-слабия годишен ръст от 1992 г. насам. През миналата година той се повиши с 28 на сто след двете поредни годишни загуби от 2007 и 2008 г.

Според проучване на Moody's американските компании са натрупали още големи парични наличности от 1 трлн. долара от началото на тази година заради неспокойствието на тяхното ръководство, че щатската икономика отново може да изпадне в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още