fallback

Нуриел Рубини: На ред е Португалия

Икономистът смята, че правителството на страната трябва да потърси помощ преди пазарът да го е принуди да направи това

19:50 | 29.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Американският икономист Нуриел Рубини призова Португалия да обмисли варианта дали да не потръси международна финансова помощ сама, а не да чака влошаане на пазарната ситуация, която да принуди правителството да поиска финансиране.

Според Рубини е все по-вероятно Португалия да потърси помощ, след като вече е ясно, че Ирландия ще получи кризисно кредитиране от Европейския съюз и Международния валутен фонд, пише АР. Както е известно, вчера бе гоговорен спасителен пакет, който ще предостави на Ирландия 85 млрд. евро, с които страната да се бори с кризата.

Мнението на американския икономист е, че Португалия приближава „критична точка” заради големия си дълг и слабия икономически растеж. Мнозина икономисти посочват, че следващата цел на спекулантите ще бъде именно Португалия, именно заради големите дългове на страната.

По-притеснително е виждането на Рубини, че съвсем скоро помощ ще потърси и Испания, която е определена от икономиста като „прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира”, посочва медията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още