fallback

Гърция извоюва четири и половина години разсрочване на заема си към ЕС

Така Атина ще получи същите условия като Ирландия при изплащането на получените през май 110 млрд. евро

11:11 | 29.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Гърция ще получи допълнителни четири и половина години, за да изплати извънредните заеми, предоставени на страната от Европейския съюз и Международния валутен фонд, съобщи Bloomberg.

По този начин Атина ще получи същите условия като Ирландия. В неделя Дъблин се договори за заем от 85 млрд. евро, който трябва да бъде погасен за седем и половина години.

През май, за да избегне фалит, Гърция получи тригодишен заем за 110 млрд. евро, предоставен от МВФ и страните от еврозоната. На срещата си този уикенд финансовите министри на ЕС заявиха, че те „в най-скоро време ще оценят необходимостта да изравнят матуритета на финансовите пакети за Гърция и Ирландия“.

„Това трябва да заличи и последните съмнения за способността на Гърция да изплаща дълговете си“, казва европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен. Той подчерта, че стъпката, която ще бъде предшествана от разговори с гръцкото правителство, ще помогне за гарантирането на „дълговата устойчивост“ на Гърция.

Поради намалелите приходи от данъци гръцкото правителство вероятно няма да е в състояние да спази първоначално договорения график за изплащане на финансовата помощ. Очаква се гръцката икономика да се свие с 4,2% през тази година и 3% през 2011 г. Най-новите данни за гръцкия бюджетен дефицит и дълг за 2009 г., обявени през ноември, принудиха Атина да обяви допълнителни мерки за ограничаване на бюджетните разходи, в опит да изпълни поетите ангажименти за получаването на заемите.

През миналата година гръцкият бюджетен дефицит достигна 15,4% от брутния вътрешен продукт на страната – исторически рекорд за еврозоната. Дефицитът през тази година се очаква да бъде 9,4%, надхвърляйки заложената цел през май от 8,1%. През 2011 г. бюджетният дефицит на Гърция се очаква да спадне до 7,4%.

Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан заяви през октомври, че фондът е готов да предостави на Гърция повече време за изплащане на получените от фонда 30 млрд. евро, ако европейските страни първи се съгласят да разсрочат гръцкия заем.

Също през октомври правителството на германския канцлер Ангела Меркел подчерта, че „не подкрепя разсрочването на графика за изплащане на заемите“ за Гърция и окачестви всяка подобна стъпка като прибързана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още