fallback

Швейцария ще гласува за въвеждането на минимален данък върху високите доходи

Според предложението на Социалдемократическата партия минималният данък върху доходите над 250 хил. швейцарски франка трябва да стане 22%

00:26 | 27.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Швейцария ще гласува през уикенда дали да увеличи данъците за най-богатите си граждани, рискувайки репутацията си на убежище за хората с високи доходи, съобщава Bloomberg.

Гласоподавателите ще решават в неделя за налагането на минимален данък върху дохода и богатството, като инициативата бе подета от Социалдемократическата партия.

В Швейцария 26 кантона се конкурират за богатите посредством ниските данъчни ставки. Това, според Социалдемократическата партия, ощетява средната класа, на която не се предлагат такива изгодни ставки.

Освен това най-населените кантони, като Цюрих например, не могат да си позволят да предлагат ниски ставки за високите доходи, тъй като те имат по-високи разходи за инфраструктура от малките кантони.

Мярката ще обуздае пагубната данъчна конкуренция, която заплашва националната солидарност в полза единствено на свръхбогатите, твърдят социалдемократите.

Според предложението минималният данък върху доходите над 250 хил. швейцарски франка трябва да стане 22%, като понастоящем в 15 кантона той е по-нисък.

Социологическо проучване, проведено в периода 8-13 ноември, показва, че 46% подкрепят предложението, докато 39% са против него.

Едва около 1% от всички данъкоплатци са имали облагаем доход от над 250 хил. франка през 2007, сочат данни на местните данъчни власти.

Кампанията цели също и въвеждането на пределна данъчна ставка от поне 0,5% за хората със състояние над 2 млн. франка.

Инициативата на социалдемократите бе отхвърлена от правителството и парламента на Швейцария, които изтъкват, че тя противоречи на автономията на кантоните. Промените могат също така да намалят привлекателността на страната, обяви правителството.

Според швейцарския SonntagsZeitung ръководители от бизнеса заплашват да напуснат страната ако новата данъчна система бъде одобрена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 11.09.22 г.
fallback