fallback

Опасенията от дългова криза и в Португалия понижиха европейските акции

Доверието бе донякъде възстановено, след като страната прие рестриктивния си бюджет за 2011

19:18 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се понижиха в петъчната сесия заради продължаващите опасения, че Португалия може да се окаже следващата страна, която да потърси помощ в резултат от ескалиращата дългова криза в еврозоната, предава CNBC.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, спадна с 0,5% до 1 087 пункта.

Британският FTSE 100 се понижи също с 0,5% до 5 673 пункта, германският DAX отстъпи с 0,4% до 6 850 пункта, а френският CAC 40 загуби 0,8% до 3 731 пункта.

Банките бяха сред най-засегнатите в днешната сесия, като Banco Santander, BNP Paribas и Lloyds Banking Group загубиха между 2,6% и 4,3%

Доверието бе донякъде възстановено, след като Португалия прие рестриктивния си бюджет за 2011, с който се ангажира да стимулира растежа и да наложи сериозни ограничения в разходите, за да избегне нуждата от външна помощ.

Това отслаби напрежението и спредът по 10-годишните португалски облигации, спрямо базовите германски, отстъпи от върховите си стойности.

По рано днес Португалия отрече появила се в медиите информация, че повечето страни от еврозоната, както и Европейската централна банка (ЕЦБ) й оказват натиск да поиска финансова помощ.

„Хората са загрижени за Португалия. Ако не се намери решение през идните седмици, ще имаме проблем”, смята Хайно Руланд, стратег в Ruland Research.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 20.08.22 г.
fallback