fallback

Отлив на инвеститори от Унгария заради национализацията на пенсионните фондове?

Държавата може да се намеси по всяко време и да промени правилата, това винаги е лошо, коментират анализатори

17:51 | 26.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Планът на Унгария да сложи ръка върху пенсионни активи, управлявани от частни пенсионни фондове, ще „изплаши“ инвеститорите и може да прогони инвестиционните компании от страната, казва шефът на Pioneer Global Asset Management SpA за Унгария, цитиран от Bloomberg.

В сряда правителството в Будапеща поиска от унгарците да преместят активите си от частните пенсионни фондове в държавния пенсионен фонд или да изгубят държавната си пенсия – ултиматум, целящ да привлече 3 трилиона форинта (14,2 млрд. долара), управлявани от частни пенсионни фондове.

Въпреки че с новопривлечените средства унгарският бюджет ще е с излишък през 2011 г., а това може да понижи доходността по унгарските облигации, мярката ще лиши унгарците от правото сами да управляват спестяванията си, казва Шандор Визкелети, изпълнителен директор на Pioneer Alapkezelo, подразделение на UniCredit SpA.

„Това може да изплаши хората, които вярваха, че управляват собствените си спестявания. Държавата може да се намеси по всяко време и да промени правилата, това винаги е лошо“, казва Визкелети.

Унгария е първата страна от Европейския съюз, която получи помощ от Международния валутен фонд в началото на кредитната криза през 2008 г. С решението си Будапеща следва примера на Аржентина, която през 2001 г. пое контрола над пенсионните спестявания, като принуди пенсионните фондове да прехвърлят средствата в държавна банка в замяна на ДЦК.

Преди две години правителството в Буенос Айрес национализира индустрия за 24 млрд. долара, за да компенсира спадащите приходи от данъци след преструктурирането на държавния дълг през 2005 г.

В Унгария тези, които пожелаят да оставят спестяванията си в частните фондове и да останат извън държавната пенсионна система, трябва да се разделят със 70% от пенсионните си вноски и правото да получат държавна пенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още