fallback

Дълговата криза в еврозоната ескалира

Еврото поевтиня с близо 1% срещу долара, а лихвените проценти по испанските облигации стигнаха нови рекордно високи нива

16:51 | 26.11.10 г. 11
Автор - снимка
Създател

Дълговата криза в еврозоната ескалира в петък и понижи с повече от 1% курса на еврото спрямо долара, като с толкова потъват и повечето водещи индекси на фондовите борси на Стария континент.

Страховете на инвеститорите от задълбочаване на фискалната криза се насочиха и към Испания, която се превърна в поредното слабо място във валутния блок. Лихвените проценти по десетгодишните испански държавни ценни книжа (ДЦК) се повишиха до рекордните 5,24%, а рисковата премия по тях - до 2,64%.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро побърза да потуши растящото безпокойство за платежоспособността на страната, като каза, че няма „абсолютно никакъв шанс“ четвъртата по големина икономика в еврозоната да потърси финансова помощ от Европейския съюз (ЕС), пише Wall Street Journal.

Неговият опит да успокои пазарите имаше слаб ефект, като курсът на еврото се понижи срещу повечето водещи валути, а разпродажбите при испанските и португалските държавни облигации продължават.

По думите на Гари Дженкинс от Evolution Securities Испания допринася за около 11,7% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, което е двойно повече от дела на икономиките на Ирландия, Гърция и Португалия, взети заедно. Поради това ако дълговата криза обхване Испания, това би имало далеч по-сериозни последици за икономиката на еврозоната като цяло, допълва той.

От публикация във Financial Times Deutschland днес стана ясно, че представители на немското финансово министерство са заявили, че отпускането на финансова помощ за Португалия ще намали нестабилността на финансовите пазари и по този начин рисковете да се стигне до спасяване на Испания ще се понижат.

Правителствата на Португалия и Испания, немското финансово министерство и Европейската комисия обаче отрекоха да има натиск над Португалия да приеме спасителна помощ. „Това е абсолютно невярно“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който е бивш португалски премиер.

Въпреки това публикацията причини над 1% спад в курса на еврото срещу долара до 1,32 долара за евро спрямо 1,3355 вчера. Към 16:45 ч. българско време еврото компенсира част от натрупаните загуби и се разменя срещу 1,3253 долара.

Резултатите от преговорите между Ирландия и Международния валутен фонд за отпускането на заем от 85 млрд. евро на страната се очакват преди понеделник, по думите на източник, започнат с въпроса.

Финансовите министри от всички 27 страни членки на ЕС се очаква да се включат в телеконференция в неделя, за да обсъдят икономическата ситуация в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още